NMNG

bestuursaccount
 • Bericht auteur:
 • Bericht reacties:2 reacties

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Jan Beiboer
  Jan Beiboer

  Rob en ik ontmoetten elkaar 2007 bij een lustrum van de Kaaphoorn-vaarders, hij namens NMNG, ik met Albert Veldkamp namens Walvisvaart- reünisten.” Jij moet bij ons komen “. Later dat jaar aangenomen heb ik vooral met Rob een heel dierbare vriendschap gekregen, zo wees hij mij de weg bij de samenstelling van mijn voordracht “Ter Walvisvaart” voor ons genootschap. Bij de partner dagen had ik ook altijd allerplezierigst weerzien met Ineke.
  Mijn hartelijk deelnemen aan Ineke en de kinderen. Ik zal Rob zeer missen.

 2. bestuur NMNG
  bestuur NMNG

  Reactie van Hugo Kolstee, oud voorzitter van het NMNG:

  In Memoriam Rob Louwe (3 jun 1938 -19 dec 2022)

  Ons erelid Rob Louwe overleed 19 december vorig jaar, op 84-jarige leeftijd. Hij was voormalig marine-arts, huisarts, tropenarts en bedrijfsarts.
  Ik heb Rob leren kennen 46 jaar geleden, in 1976. Wij werkten toen beiden voor Shell in Nigeria, Rob in Warri en ik in Port Harcourt en hadden nog nooit van het NMNG gehoord.
  Rob was geboren en getogen Leidenaar en Leyenaar: in Leiden geboren, in Leiden op het gymnasium en in Leiden gestudeerd. Hij roeide bij Njord en deed mee aan de Varsity.
  Rob ging in dienst bij de Koninklijke Marine en werkte toen o.a. een aantal jaren als marine-arts en huisarts op Aruba. Vervolgens trad hij in dienst bij de Koninklijke Shell en werd uitgezonden naar Oman, Nigeria en Qatar. Na 17 jaar overzee werd hij benoemd tot Medisch Adviseur bij Shell Tankers. Shell had in die tijd nog een enorme vloot. Als zodanig had Rob veel contacten met rederij-artsen, het Havenziekenhuis, de Scheepvaartinspectie en de Radio Medische Dienst.
  In 1983, 40 jaar geleden, werd Rob lid van ons genootschap, toevallig tijdens de 4de European Maritime Medical Officers Meeting, dat toen door het NMNG in Rotterdam werd georganiseerd. Dit was de voorloper van de twee-jaarlijkse International Maritime Health Conferenties van de IMHA, de International Maritime Health Association, waar ons genootschap mee geaffilieerd is. Rob heeft aan vele van deze conferenties overal in Europa deelgenomen.
  In de 90-er jaren werd Rob scheepsarts op de EENDRACHT hetgeen uiteindelijk leidde tot 78 reizen met o.a. een oceaan-oversteek. Alles bij elkaar opgeteld heeft Rob zeker meer dan een jaar van zijn leven op zee doorgebracht.
  Rob en ik zijn beiden ongeveer gelijktijdig in het bestuur van het genootschap benoemd: Rob is 14 jaar bestuurslid geweest, waarvan 12,5 jaar als secretaris. In die functie heeft hij 44 bijeenkomsten van het genootschap moeten notuleren en deze notulen bij de vergaderingen voorgelezen.
  Behalve secretaris, was hij ook lid van de lustrumcommissie, de kascommissie en de commissie nascholing. Een grote verdienste is vooral dat Rob alle vergaderingen sinds de oprichting van ons genootschap heeft gedocumenteerd met onderwerp, spreker en locatie. Zeven keer hield hij zelf een presentatie.
  Bij de EENDRACHT was hij behalve scheepsarts ook lid van het artsen-comité en bestuurslid van de Ankerwacht, een illuster gezelschap van oud-vrijwilligers met grote verdiensten voor de Eendracht.
  Rob was 51 jaar getrouwd met Ineke en gezamenlijk hadden ze 3 kinderen. Avondenlang heeft het gezin de schriftelijke convocaten gevouwen en in enveloppen gestopt en voorzien van postzegels. Zijn zoon Ronald heeft later ook nog hulp verleend bij het digitaliseren van het genootschap.
  Rob was een veelzijdig man, hij kon bv. prachtig schilderen en was lid van het KNMG-gezelschap Pincet en Penseel. Hij exposeerde o.a. in de Domus Medica. Rob had ook een enorme internationale vrienden- en kennissenkring.
  12,5 jaar heb ik als voorzitter, met Rob als secretaris, in het bestuur van ons genootschap mogen samenwerken, altijd in grote harmonie en vriendschap. Rob Louwe heeft buitengewoon veel betekend voor het Genootschap. In 2013 werd Rob benoemd tot erelid van het NMNG, iets dat hij ten volle had verdiend.
  Hij was een charmant en aimabel mens, en een goede vriend.

  Hugo Kolstee, oud-voorzitter NMNG, 18 april 2023

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.